Osteopathie is een manuele behandelwijze, waarbij het lichaam als een geheel wordt onderzocht en behandeld.

Om het lichaam gezond te houden en goed te laten functioneren, is een goede beweeglijkheid van alle structuren in het lichaam van groot belang. Leven is bewegen.

In het osteopathisch onderzoek wordt niet alleen de klacht lokaal onderzocht, maar vooral gezocht naar de oorzaak ervan. Deze kan elders in het lichaam liggen. Ook in de behandeling zal daarom gewerkt worden op de verschillende systemen (bijv het bewegingsapparaat, de wervelkolom, het ademhaling en spijsverteringsstelsel) die elkaar onderling kunnen beïnvloeden. Met name de fascia, het weefsel dat alle systemen met elkaar verbindt, is belangrijk in de osteopathische diagnostiek en behandeling.

‘Het lichaam is niet alleen een bron van wijsheid, maar ook het enige voertuig dat je door het leven draagt’.

S.P. Thoele

Een osteopaat gebruikt geen apparaten, maar werkt uitsluitend met zijn of haar handen. Er wordt gewerkt middels overwegend zachte technieken om zo het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. De principes zijn gebaseerd op de kennis van anatomie, neurologie, biomechanica, fysiologie en embryologie. 

Via intensieve of zachte (myofasciale) technieken worden blokkades en gespannen zones los gemaakt zodat je beter in contact kan komen met je lijf en het beter kan beleven.

Voor meer informatie over osteopathie kunt u kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), www.osteopathie.nl.  Hier vindt u ook een lijst met vergoedingen van de verschillende zorgverzekeraars.

Hilde Aarts is gespecialiseerd in het behandelen van

  • klachten als gevolg van langdurige druk(te) en spanning zoals; onrust in je lijf, altijd ‘aan’ staan, snel overprikkeld, overdrive,  slaapproblemen, maag/darm klachten, kortademigheid, vermoeidheid, moeilijk tot rust komen en veel in je hoofd zitten.
  • (pijn)klachten aan rug, nek, bekken, schouder, heup en ledematen
  • hoofdpijnen (migraine, spanningshoofdpijn)
  • chronische en reumatische klachten (fibromyalgie, artrose)
  • burnout
  • vermoeidheid
  • of gewoon niet lekker in je vel zitten